SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum

OM kód: 203060/019 | Herman Ottó utca 2.

Intézmény logo

Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Projektek

Erasmus+ SPICE-Skills for Professionals In Catering across Europe 2023-1-HU01-KA122-VET-000132636

ERASMUS+ SPICE Beharangozó

 

Intézményünk újabb Erasmus+ pályázatot nyert, melynek keretein belül az Európai Unió 25.952 euró támogatással segíti a szakképzésben tanulók és dolgozók rövid

távú tanulási célú mobilitásait.

A KA-122-es  pályázatunk a SPICE- Skills for Professionals In Catering accross Europe nevet viseli és kizárólag oktatók mobilitását célozza meg. Három szakmai mobilitást fogunk megvalósítani partnereink bevonásával.

Elsőként szakértőket hívunk meg külföldről intézményünkbe, majd oktatóink utaznak rövid távú mobilitásokra Németországba, illetve Írországba partnerintézményeinkhez.

 

Szakértők meghívása

 

Intézményünk megkezdte legújabb Erasmus+ SPICE-Skills for Professionals In Catering across Europe 2023-1-HU01-KA122-VET-000132636 elnevezésű programját, melynek első állomásaként külföldi partneriskoláinkból hívtunk meg vendéglátás területén oktató, elismert szakembereket.

2023 őszén érkeztek iskolánkba Írországból, az MTU Tralee-ből, valamint Németországból, a Staatliches Berufliches Schulzentrum Aschaffenburg-ból szakértők, akik módszertani előadásokat, prezentációkat és job-shadowingokat tartottak kollegáinknak. A meghívott 8 szakértő két turnusban érkezett hozzánk, így októberben két ír és három német előadó, novemberben pedig három német iskolavezető továbbképzésein vehettek részt kollegáink.

 

Két fő témája volt a hármas nemzetközi találkozónak: a szakképzésben tanuló diákok motiválása a leghatékonyabb oktatási módszerek alkalmazásával, valamint a munkahely megtartó erejének növelése. Az e területeken szerzett új gyakorlatok megismerésével és alkalmazásával csökkenteni kívánjuk a lemorzsolódás mértékét és a korai pályaelhagyást, valamint vonzóbbá tesszük intézményünk modernizált épületeinek belső kialakítását, dekorációját.

A szakemberek különböző módszertani elemeket tartalmazó bemutatókkal, job-shadowing-okkal fejlesztették oktatóink tanítási kultúráját, ahol fókuszcsoportokat hoztunk létre és közösen kerestünk megoldást a szakképzés területén fennálló feladatok megoldására. Mindemellett a szakértők által hozott, idegen nyelvű instrukciókat és leírásokat tartalmazó szakmai anyagokkal és tájékoztatókkal ismerkedtünk meg, valamint bemutatták nekünk az oktatás területén használt könnyen érthető, és egyben hatékony digitális anyagokat. Ezen túlmenően, különféle reáliákat és illusztrációkat tartalmazó plakátokat ajándékoztak intézményünknek, melyekkel dekorálni kívánjuk oktatótermeink falait.

 

Az programsorozatok segítségével alkalmunk nyílt mind a német, mind az ír duális szakképzési rendszerének mélyebb szintű megismerésére elméleti szinten, valamint a partneriskoláinkban alkalmazott módszertan, számunkra releváns elemeinek, megértésére. Mindemellett, rég áhított célunk volt egy három partnerintézményt átölelő nemzetközi találkozó megszervezése a Szentpáliban, amelyet idén, ősszel megvalósítottunk.

 

Az ír-német-magyar találkozó részeként látogatást tettünk iskolánk újonnan átadott gyakorlati központjába, a Miskolci Gasztro Centrumba, amely hazánk egyik legmodernebb ágazati képzőközpontjaként működik. Lenyűgözte vendégeinket az, hogy a Gasztro Centrum trendi  falain belül milyen csúcstechnológiával felszerelt munkaterületek várják diákjainkat, amely a 21. században alapvetően szükséges, ahhoz, hogy valós gyakorlati tudáson alapuló minőségi munkát tudjanak végezni.

 

A szakértők látogatása kiváló alkalmat nyújtott intézményünk fennállásának 70. „születésnapjának” közös megünneplésére, valamint a német-magyar partnerségi kapcsolat 20 éves évfordulójáról való megemlékezésre. A hozzánk érkező, vendéglátás-turizmus terén oktató, elismert szakemberek az intézményünkben tartott jobb-shadowing-okon túlmenően, minden általunk szervezett, tartalmas szakmai programon örömmel és aktívan vettek részt magyar kollegáinkal közösen.

 

Mindannyian várakozva nézünk további Erasmus+ SPICE mobilitásaink elébe!

 

 


Partnereink

SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum


Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola

Herman Ottó utca 2.

Telefon: +36-46-508-252

E-mail: titkarsag_szentpali@miskolci-szc.hu

OM azonosító: 203060/019

Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001290/2015


2024Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola