Felnőttképzési engedélyszám: E-001290/2015

OM 203060

Központi telefonszám

+36 46 508 252

ERASMUS+ CHIEF


Erasmus+Mobilitas Pályázati Beharangozó !

 

Az Európai Unió által támogatott Erasmus+ KA1 mobilitási pályázatunk folytatásaként, az idei év elején is megpályáztuk a diákok- és oktatók külföldi mobilitását támogató programot.

Ennek eredményéről 2018 májusában tájékoztatást kapott intézményünk a pályázatkezelő Nemzeti Irodától, a Tempusz Közalapítványtól, melyben büszkén láttuk, hogy beadott  2018-1-HU01-KA102-047021 számú, „Vendéglátás az egészség, a környezet és a jövő megóvásáért”  (Catering for Health Environment and Future, CHEF) című pályázatunkat elfogadták, megvalósulását támogatják.

Megítélt támogatás összege: 63 002 euró

Összes megítélt résztvevő: 36 fő

 

Az Eramus+KA1 mobilitási pályázatunk időtartama 2 év, melynek során a szakképzésben résztvevők szakmai fejlődését nemzetközi szinten kívánjuk elősegíteni külföldi partnerintézményeink segítségével. A két célország Írország és Németország, így az angol és német nyelvet tanuló diákjaik is lehetőséget kapnak szakmai nyelvtudásuk fejlesztésére, továbbá szakmai ismereteik bővítésére a vendéglátásban megvalósuló szakmai gyakorlatuk teljesítése folyamán.

 

A tervezett programjaink hozzájárulnak a szakmai munka színvonalának emeléséhez, a mobilitásban résztvevők kompetenciáinak fejlődéséhez, valamint intézményünk eredményességének, népszerűségének növeléséhez. Hosszú távú célunk a meglévő kapcsolatok fokozatos fejlesztése a két partner iskolával. A tervezett tanulói és munkatársi mobilitásokat az előző mobilitásokra kívánjuk továbbépíteni.

 


ERASMUS+ KA1 mobilitási pályázat a Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziumában és Szakközépiskolájában

MOBILITÁSOK

Előkészületektől a végkifejletig.....

 

Í R O R S Z Á G
Diák mobilitás

 

Előkészületi munkák

 

Intézményünk jelenleg futó pályázatának, „Vendéglátás az egészség, a környezet és a jövő megóvásáért” (Catering for Health Environment and Future, CHEF), fő témája az egészségmegőrző, valamint diétás étrendekre fókuszálás a vendéglátás minden területén, a termeléstől kezdve a felszolgáláson át egészen a környezetkímélő konyhai hulladékok kezeléséig. Ezen belül a mobilitásban részt vevő szakács tanulóink vizsgálni fogják a célországokban alkalmazott egészségtudatos étrendek összeállításának szabályait különös tekintettel az alapanyagok fontosságára, azok beszerzésére és tárolási szabályaikra, valamint a környezettudatos vendéglátás alapelveire. Pincér tanulóink a diétás italok választékát, azok összeállításának szabályait, valamint az adott étrendekhez való társításukat fogják megfigyelni és megtanulni. Minden résztvevő tanulmányozni fogja az adott ország hulladékkezelési szabályait, továbbá a jövő és a fenntarthatóság szempontjából követendő példákat a vendéglátás és turizmus iparágában.

Az Erasmus+ mobilitási programunk keretein belül, az Európai Unió két-két szakképzési -  tanulók és munkatársak - külföldi mobilitását támogatja a két éves futamidő alatt. A szakképzésben részt vevő tanulók első mobilitása 2018. november 15-től december 08-ig valósul meg, amelynek során külföldi gyakorlati munkát végző diákjaink különböző ír hotelekben, illetve éttermekben teljesítik szakmai feladataikat. A tanulói mobilitás helyszíne az írországi Tralee városa, ahol tanulóink mind gyakorlati képzésen (gazdálkodó szervezeteknél), mind pedig elméleti képzésen (az IT Tralee elnevezésű főiskolán) vesznek részt, valamint fakultatív programokon való részvételre is lehetőségük nyílik.Intézményünk munkatársai és vendéglátós tanulói megkezdték a hatékony szakmai mobilitást elősegítő felkészítő munkát, amelynek megfelelően az utazást megelőző két hónapban szakmai és nyelvi felkészítésben vesznek részt a tanulók tanórán kívül, valamint tűz- balesetvédelmi és általános munkavédelmi oktatásban részesültek intézményünk tanüzemében. Iskolapszichológusunk előadássorozatot tart számukra annak érdekében, hogy az esetlegesen rájuk nehezedő nyomást képesek legyenek megfelelően kezelni. Ezen túlmenően a partnerországgal kapcsolatosan a multikulturális különbségekről tart bemutató órát a kiutazó csoportok számára az ezért felelős szakemberünk.


 A tanulók kiutazásának fő célja, hogy megismerjék a két ország különböző egészségtudatos ételkészítési módszereit, technológiáját, majd új ismereteik birtokában egy tananyagsegédletet állítsanak össze, amely nagy segítséget jelent majd későbbi tanulmányaik során saját maguk valamint diáktársaik számára. Másik fontos célunk, hogy fejlődjenek a diákok általános és szakmai idegen nyelvi kompetenciái.

 

Diákjaink gazdálkodó szervezeteknél való elhelyezését külföldi partneriskolánk vállalta magára. A szakmai követelményeinknek megfelelően az egyéni munkahelyi gyakorlatokra igyekeztünk a legnagyobb hangsúlyt fektetni pályázatunk megírása során. Ezeken túl, 3 úgynevezett projektnapot terveztünk az iskolában, ahol elméleti képzésen vesznek részt a tanulók, valamint egy, a külföldi befogadó szervezetüket bemutató, összefoglaló Power Point prezentációt készítenek.

 

Diákjaink nagy izgalommal vetették bele magukat az előkészületi munkákba, hogy az őszi szünetet követően maximálisan felkészülve indulhassanak neki írországi szakmai útjuknak. Sokuknak ez az első igazi megmérettetésük idegen nyelvi környezetben, de valamennyien teljes erőbedobással készülnek az újfajta nyelvi és szakmai kihívásra. Valamennyien bíznak abban, hogy életre szóló tapasztalatokra tesznek szert a partnerországban, és hazatérve mindezeket megoszthatják itthon diáktársaikkal.

Előkészületi munkálatok: diákok prezentációi:
 

A Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziumának és Szakközépiskolájának diákjai az írországi testvériskolánkban, az Institute of Technology Tralee-ban szakmai képzésben vették részt

 

 

Iskolánk tanulói az Erasmus+ 2018-1-HU01- KA102-047021 CHEF Catering for Health Environment and Future ( Vendéglátás az egészég, a környezet és a jövő megóvásáért) program keretein belül újra szakmai gyakorlaton vesznek részt az írországi Tralee városában.

 

Az Erasmus+ 2018-1-HU01- KA102-047021 CHEF program első mobilitásaként tizenkét diáknak nyílt lehetősége arra, hogy 2018. november 15-tól december 8-ig Tralee városának vendéglátó-egységeiben szakmai gyakorlatotvégezhessenek.

 

A diákok a következő külső gazdálkodó szervezetekhez nyertek felvételt:

 

Brendon Hotel: Mercsek Tamás (szakács), Kanócz László (pincér)

The Rose Hotel: Bánfalvi Balázs (szakács) Onder Tünde (szakács)

Croi Restaurant: Rácz Kitti (pincér), Pöstyéni Levente (szakács)

Ashe Hotel: Mészáros Viktória (pincér), Tomorszki Péter (szakács)

Manor West Hotel: Bunda-Tóth Márk (pincér), Dezső József Marcell (szakács)

Meadowlands Hotel: Jászai Dóra (szakács), Szesze Adrián (pincér)

 

A tanulók írországi gyakorlati idejük alatt elméleti oktatásban is részesülnek a Hotel, Culinary Arts and Tourism Department, INSTITUTE OF TECHNOLOGY TRALEE nevű intézményben, ahol részt vehetnek az „Apprentice Chef” elnevezésű szakács szakmát népszerűsítő workshop-on, valamint a „Food Product Design and Innovation” programon. Mindemellett diákjaink a projektmunkájukat is e főiskolán végzik.

 

Szabadidejükben kulturális és szakmai programok segítségével ismerhetik meg a vendéglátás területén alkalmazott, nemzetközileg is bevált jó gyakorlatokat. Német testvériskolánk diákjaival és tanáraival együtt közösen vesznek részt a Ring of Dingle körúton, melynek során ellátogatnak a Dingle Whiskey Distillery-be, ahol a whiskey es gin gyártás folyamatát tanulmányozhatják. A kirándulás folyamán a Muckross Park Hotel & Spa nevű szállodát is bejárják idegenvezető segítségével és betekinthetnek a kulisszák mögé is. Következő alkalommal a Gortbrack Organic Farm-on figyelhetik meg a biogazdálkodás során alkalmazott alapvető eljárásokat, kóstolhatják a biotermékeket, valamint megismerkedhetnek a helyi termelők árui nyújtotta előnyökkel és a locavore szemléletmód fontosságával. Utolsó, Dublinba tervezett kirándulásuk során újabb hotellátogatáson vesznek részt diákjaink The Anna Livia Hotel-nél, minek során már össze tudják majd hasonlítani a három különböző írországi régió sajátosságait a vendéglátás terén. Mindemellett, a csoport tagjai részt vesznek mozilátogatásokon és a Kerry County Museum történelmi kiállítását is megtekinthetik.

Lebonyolítás: diákok prezentációi

Diák Munkanapló

Szesze Adrián munkanapló

 

Az írországi mobilitásom élményeinek, tapasztalatainak összefoglalása

Az írországi kiutazásban az Erasmus+ 2018-1-HU01-KA102-047021 CHEF: Catering for Health Environment and Future program keretein belül vettem részt.  Ez 24 napos külföldi munkát, tanulást tartalmazott. Tizenketten vettünk részt ebben a programban, 8 fiú és 4 lány tanuló, szakmákra bontva 7 szakács és 5 pincér. Hat különböző hotelben, ill. étteremben folytattunk  gyakorlati munkát.

            Mikor először hallottam erről a lehetőségről, rögtön eldöntöttem, hogy élni szeretnék vele. Már szeptemberben megkezdődtek a válogatások, ahol bizonyítanunk kellett nyelvi, szakmai és „lelki” rátermettségünket. Miután összeállt a csapat, különböző felkészítő órákon vettünk részt, ami tartalmazott szakmai, nyelvi, országismereti, pszichológiai, higiéniai, tűzvédelmi illetve munka biztonsági oktatást. 

            A tréningek végeztével november 15-én indultunk. Mindenki nagyon izgatott volt az utazás miatt. Az út majdnem egy teljes napot vett igénybe a reptéri várakozások miatt. Az útvonal: Miskolc - Budapest - Berlin - Kerry - Tralee volt. A hosszú utazás végén fáradtan érkeztünk meg, és jól felszerelt, tágas apartmanokban szállásoltak el minket, ahol 2 vagy 3 ágyas, fürdőszobával ellátott szobákban laktunk.

Másnap felkerestük a munkahelyeket, ahol a gyakorlatot teljesítettük. Én a The Rose Hotel nevű helyen voltam gyakorlaton, ami egy négy csillagos szálloda. Az első napomon nagyon izgatott voltam, és féltem is egy picit, ám mint kiderült, felesleges volt. A munkatársak nagyon türelmesek és segítőkészek voltak, megmutatták nekem az ír ételek elkészítési módját. A konyha rendkívül jól felszerelt volt, javarészt a környékbeli őstermelők alapanyagait használtuk fel, és mint Írországban mindenhol, itt is rendkívül nagy gondot fordítanak a környezetmegóvásra. Sokat tanultam és szerettem ott dolgozni.

A munkán kívül kulturális programokon is részt vettünk, például szerveztünk egy közös estet a német diákokkal (Hungarian tapas Night), akik szintén egy program keretében töltötték a gyakorlatukat Írországban. Az ízletes magyar csemegék és italok hamar elfogytak a magyar est folyamán. Nagyon jól összebarátkoztunk a testvériskolánk tanulóival és kellemesen töltöttük az időt. A várost is megnéztünk tanárainkkal már az első hétvégén, sőt a helyi történeti múzeumba is ellátogattunk (Kerry County Museum), ahol sok mindent megtudtunk Kerry múltjáról.

A tanáraink földrajzi és kulináris bemutatót is tartottak nekünk, hogy még jobban megismerjük az ország kultúráját, és az „Apprentice chef” programon is részt vettünk az IT Tralee főiskolán. Ez a program nagyon érdekes volt számomra mert a szakács szakmát népszerűsítő előadássorozatról van szó, ahol egy dietetikus tartott előadást, majd a konyhaszigettel felszerelt előadóteremben egy mesterszakács tartott látványfőzést, a bemutatott hozzávalókból. Ezen kívül egy "Ring of Dingle" nevű körutazáson is részt vettünk, ahol megcsodáltuk a gyönyörű ír partvidéket és szigetcsoportokat, a hegyes-dombos tájat és a szabad állattartást.  A program részeként ellátogattunk Dingle-be, ahol a Dingle Distillery nevű whiskey és gin főzdében megcsodálhattuk a whiskey főzés folyamatát és az arra használatos gépsorokat. Ez után egy helyi friss tengeri eledeleket felszolgáló étteremben megebédeltünk. Ezt követően Killarney-be mentünk, ahol a general manager és a sous-chef segítségével körbejártuk a Muckross Hotel nevű, 5 csillagos szállodát.

Ezt követően a dolgos hetek kezdődtek el. Ezeken a napokon nem egyszerre voltunk beosztva munkára így főleg a reggeli, illetve az esti megbeszéléseken találkoztunk a társainkkal és tanárainkkal. Beosztottuk hogy ki mikor mit főz a szálláson, így mindenkit friss meleg étel várt otthon munka után. Hétvégén a szabadidőnkben megcsodálhattuk Tralee karácsonyi fényeit és moziban is kétszer voltunk közösen.

            Következő héten meglátogattunk egy biogazdálkodást is, ahol az ottani növényekkel, állattartással és a vegyszermentes földműveléssel ismerkedhettünk meg. Látványos bemutatása volt ez annak, hogy megértsük, mit is jelent angolszász vonatkozásban az organikus élelmiszer és alapanyag fogalma. Közvetlen közelről láttuk, éreztük, kóstoltuk az ott termesztett növényeket, zöldségeket. Néhány zöldséget el is hozhattunk, amit aztán a szálláshelyen elkészítettünk.

            Írországi mobilitásunk utolsó napjait az IT Tralee főiskolán töltöttük, ahol egy újabb előadáson, workshop-on és kostóltatáson vettünk rész „Food Product Design and Innovation” címen. Itt mind a szakácsok, mind a pincérek hasznos szakmai ismeretekre tettek szert az egészségtudatosság jegyében. Néhány egészséges ír étel elkészítésével, tálalásával és felszolgálásával ismerkedtünk meg, mint például Guinnes Jam, Protein Enriched Snack Bar, Goat Cheese Ice Cream, Seaweed Flavoured Nut Mix. Ezeken a napokon készítettük el az Erasmus+ CHEF mobilitási pályázatunk összefoglaló prezentációit is.

            A hazafelé tartó utunk során egy dublini városnézésen is részt vettünk, ahol nemcsak a csodás belvárost, de annak 2 híres szállodáját is megtekinthettük. Osztályoztuk a mobilitás során megismert vendéglátó egységekben tapasztaltakat. Mindenki a Killarney-ben meglátogatott Hotel Mucross-t, a Tralee-ban lévő saját gyakorlati helyét, valamint a Dublin-ban látottakat tudta összehasonlítani. Nagyon élveztük, hogy ilyen élményekkel zárhatjuk írországi mobilitásunkat és az igazat megvallva nem nagyon akartunk hazajönni.))

            Az Erasmus+ csapat szerintem nagyon jó volt. Este a meetingek után általában megírtuk a munkanaplókat, kártyáztunk, közösen főztünk, és beszélgettünk. Nagyon jól összekovácsolódott a csapat. Nagyon jól haladtunk minden közös munka során, és remekül tudtunk csapatként együtt dolgozni. A legjobban nekem az” Apprentice Chef” elnevezésű program gyakorlati előadása tetszett, ahol a séfek minden apró mozdulatát pontosan követhettük az óriás kivetítőkön. Még jobban beleszerettem a szakácsművészetbe.

Nagyon hálás vagyok a tanáraimnak és az iskola vezetőségének is, akik lehetővé tették számunkra az Erasmus+-ban való részvételt, és mindent megtettek annak érdekében, hogy kiváló munkahelyeken, magas szintű képzésben vehessünk részt. A kísérő tanárok gyerekeikként bántak velünk, sokat foglalkoztak velünk. Mindent megtettek a biztonságunk, és szakmai fejlődésünk érdekében.

Mindent egybe véve, nagyon jól éreztem magam, nagyon tetszettek a programok, az oktatás, és a munkahely egyaránt. Eddigi életem egyik legnagyobb kihívása és egyben legnagyobb élménye is volt ez a tanulási lehetőség.  Ha tehetném, újra belevágnék!

Köszönöm!

  Onder Tünde Ksz/12E

 

Az írországi mobilitásom élményeinek, tapasztalatainak összefoglalása

Az iskolában hallottunk először erről a pályázati lehetőségről. Tanáraink tartottak róla egy kiselőadást. Ezt a pályázati lehetőséget Erasmus+Chef mobilitási programnak hívják, melynek segítségével 12 vendéglátós tanuló vehet részt külföldön szakmai képzésben. Nem ez volt az első ilyen program, már számos tanuló utazhatott ki hasonló mobilitási pályázat során Írországba iskolánk tanulói közül.

Nagyon felkeltette az érdeklődésemet a pályázat, így több osztálytársammal is jelentkeztünk. A pályázat során Írországba volt lehetőség kimenni Tralee nevezetű városba. Az iskolából többen is jelentkeztek, a tanári kar döntötte el, hogy ki vehet részt ebben a programban. Figyelembe vették a tanulmányi átlagot, a külső gyakorlaton nyújtott teljesítményt. Bekerültünk a pályázatba: két osztálytársam és én. Nagy volt az örömünk és belevetettük magunkat az előkészületi munkákba.

Felkészítő órákon vettünk részt angolból, szakmai tantárgyakbó és az ír kultúrát is bemutatták nekünk felkészítő tanáraink. A külföldi tartózkodással járó esetleges nehézségeket és a felelősséget az iskolapszichológussal beszélhettük meg. Több csoportos, sőt szülőkkel közös megbeszélést és felkészítést követően november 15-én útnak indultunk.

Nagyon vártuk már az utazást, mivel én még nem utaztam repülővel. Miskolcon volt a gyülekező, ahonnan busszal vittek minket a budapesti repülőtérre. Közvetlen járattal nem tudtunk kijutni, így Németországban, Berlinben át kellett szállnunk egy ír járatra. Minden rendben volt a repülőút során, nagyon élveztem az utat. Ahogy leszálltunk Írországban, busz várt minket, és vitt Traleeba, a szallásunkra.

Elfoglaltuk a szállásunkat, ahol egy háromágyas szobákat kaptunk. Hamar összebarátkoztam a két szobatársammal. Tetszett nekünk a szobánk, a reggeliző terem és a közös konyha, bár a ház folyamatos renoválása miatt sokszor zaj volt a lépcsőházban. Esténként közösen étkeztünk vagy a szállásunkon, vagy közösen elmentünk vacsorázni tanárainkkal. Minden nap közösen reggeliztünk, és megbeszélést tartottunk a közös helységben.

Voltunk a helyi főiskolán, az IT Tralee-n, ahol a Hotel-Vendéglátás Karának vezetője TJ OConnor vitt minket végig a főiskola termelő területein, valamint az előadótermeken. Két előadáson vettünk részt az intézményben: az Apprentice Chef programon, majd mobilitásunk végén a Food Product Design and Innovation nevezetű workshop-on. Nagyon érdekfeszítő előadások voltak, amelyek kifejezetten az egészséges ételekre, életmódra fókuszáltak. A rendkívül modern látványkonyhákon bemutattak nekünk néhány új, érdekes, kipróbálásra váró ételt. Rengeteg fotót készítettünk az érdekesebbnél érdekesebb konyhagépekről, ételekrő és előadásokról. Ilyeneket itthon még nem tapasztaltunk.

Az egyik napon a német testvériskolák tanulóinak tartottunk magyar estet, ahol különböző ételeket, italokat mutattunk be. Nagyon jól sikerült, mindenki kipróbálta az ízletes magyar csemegéket, jókat beszélgettünk gyakorolva az angol nyelvet. Az est zárásaként egy helyi pub-ba is ellátogattunk közösen. Kijelenthetem, hogy mindenki jól érezte magát.

Busszal elvittek minket egy hosszú körútra is a német testvériskola tanulóival és kísérőtanáraival együtt, ahol láthattam életemben először az óceánt, amely gyönyörű volt. Rengeteg képet csináltam. Dingle városában megnéztük a whiskey és gin főzdét és egy seafood étteremben ebédeltünk. Innen továbbmentünk Killarney-be, ahol egy idegenvezető vitt minket körbe a Hotel Muckross House szállodában. Lenyűgöző volt a látvány mind kivülálló, mind szakmai szemmel.

A dolgos munkanapokon a gyakorlati helyeinken igyekeztünk helyt állni, ahol összebarátkoztunk a főnökeinkkel és a munkatársainkkal. Én a The Medowlands Hotelba kerültem felszolgálóként. Napi 8 órát kellett dolgozni. Az első nap nagyon izgatott voltam, hogy milyen lesz. Megismerkedtem az ottani felszolgálókkal és a többi emberrel, akik nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. Megmutatták az éttermet és a bár részt is. Evőeszközöket políroztam, válogattam fajtára. Megtanítottak teát (általában fekete teát), smoothies italokat és kávékat (Americanot, Cappuccinot és Irish coffeet) készíteni. Reggeliztetésben segítettem sokszor, ahova ételt és italt is vittem ki. Megfigyeltem az egészséges ételek sorát, azok tárolási, kitálalási, valamint felszolgálási módját. Megtanultam a dietetikus eljárásoknak megfelelően ételt és italt ajánlani a speciális diétával élő vendégek számára.

Megtapasztaltam, milyen gondosan ügyelnek arra, ha valamelyik vendég étel-intoleranciával küzd. Mindig volt a vendégek minden igényének megfelelő, a diétájához illeszkedő élelmiszer. Sokszor én magam is készítettem laktózmentes tejjel kávét, vagy kizárólag természetes hozzávalókból készülő smoothiest készíteni. Ebédeltetésben segítettem a legtöbbször. Ételt és italt is vettem fel és vittem ki, asztalokat szedtem le. Nagyobb csoportokra terítettem fel, és az étel felszolgálában segítettem. Az étkezés zárásaként teával és kávéval kínálhattam a vendégeket. Volt egy 120 fős karácsonyi rendezvényünk is, ahol én rendezhettem be a termet és teríthettem fel. Konferenciatermet is volt lehetőségem berendezni. A személyzeti ebéd, amelyet mi fogyasztottunk, nagyon finom volt. A kollégákkal nagyon jól kijöttem, segítőkészek voltak, és beszélgettem velük folyamatosan angolul, amin sokszor én is meglepődtem)).

Felfedeztük - ha volt szabad időnk - a várost, Traleet, amelyet nagyon szép városnak tartok, vagy éppen csoportosan múzeumba vagy moziba mentünk. Volt lehetőségünk egy biofarmra is ellátogatni, ahol sok érdekességet láttunk. Főleg az volt a legjobb, hogy vegyszer nélkül dolgoznak.

Nagyon jó volt az írországi mobilitásban részt vennem, összességében minden egyes percét élveztem. A hazaútnál először az ír fővárosba repültünk, Dublinba, ahol városnézésre mentünk, mert a közvetlen járat későn ment és volt rá időnk, plusz mindenkit nagyon érdekelt egy nagyváros látványa is. Tanáraink itt is belecsempésztek egy kis szakmai jelleget az időtöltésbe, ugyanis szállodalátogatáson itt is részt vettünk. Minden renden volt hazautunk során.

Összegezve elmondhatom, hogy nagyon sokat tanultam, amit majd hasznosítani tudok itthon is, mind a szakmai részét mind az idegen nyelvet, az angolt. Nagyon szépen köszönök mindent a kísérőtanárainknak is. Nagyon hálás vagyok ennek a pályázatnak, hogy részt vehettem benne, és minden tanulónak csak ajánlani tudom. Bárcsak visszamehetnék!

 

Szesze Adrián KSZ/12G

 

Kísérőtanári beszámoló

Kissné Szigetvári Barbara kísérőtanár

Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskolája és Szakiskolája

Erasmus+ program

Előkészítés, szervezés, kiutazás: az előzetes iskolai felkészítés és csapatépítés tökéletesre sikerült, a diákok megismerték egymást annyira, hogy kiutazáskor már barátként üdvözölték egymást. Az itthon megszerzett ismereteket (országismeret, helyismeret, gasztronómiai ismeretek, szakmai felkészítő órák, nyelvi-szaknyelvi szókincs) jól tudták hasznosítani a későbbiekben.

A tervezett és jól előkészített kiutazást a Ryanair és az AerLingus légitársaság gépeivel tettük meg, odafelé a Budapest-Berlin-Kerry, visszafelé a Kerry-Dublin-Budapest útvonalon utaztunk. Délutáni Kerry Reptérre érkezésünkkor különbusz várt ránk és vitt el minket Tralee-ba, a szálláshelyünkre.

Szállás: tiszta, kényelmes és jól felszerelt szálláshelyeken volt. A diákok a Tralle Holiday Lodge elnevezésű szálláson kaptak kényelmes szobákat, míg a kísérőtanárok ugyancsak a belvárosban, az Ashe Hotelben kaptak elhelyezést. A diákok két-, illetve háromágyas szobákban voltak elhelyezve, és a szálláshelyük földszintjén egy tágas, közös konyha állt rendelkezésükre, mely roppant praktikus volt, ugyanis a közös főzéseket ott megoldhatták, és el is tudták fogyasztani az elkészített ételt. Egy külön reggeliző teremben volt a diákok kontinentális reggeliztetése. A konyha felszerelése is segítette, hogy a mindennapi étkezések és az ellátás zökkenőmentes legyen (hűtők, fagyasztó, mikro, sütő, gáztűzhely). A szálloda szolgáltatásai a kísérőtanárok számára maximálisan kielégítették az igényeket: a hotelban korlátlan wifi kapcsolat biztosította, hogy az adminisztrációs munkákat el lehessen végezni. A diákok és a tanárok szálláshelyének közelsége jól biztosította a napi többszöri kapcsolattartást és az esetleges problémák megoldását.

Ellátás: a diákok a szálláshelyen minden nap reggelit kaptak. A napi további két főétkezés egyikét, munkanapokon, a munkáltató nyújtotta diákjainknak, a másikat pedig vagy a készpénzben kiadott ellátmányból oldották meg maguknak tanulóink általában gyorséttermekben, vagy a közösen bevásárolt alapanyagokból főztek szakács tanulóink a szálláshely konyháján. Szabadnapokon tanulóink a napi két főétkezésüket oldották meg hasonlóképpen, kísérőtanár felügyelete mellett. Többalkalommal elmentünk közösen is ebédelni vagy vacsorázni.

Munkahelyek: színvonalas étteremtől kezdve a hangulatos, elegáns szállodákig terjedt a munkahelyek kínálata. Egy-egy gyakorlati hely 2 diákunkat foglalkoztatott, általában egy szakács, és egy pincér tanuló dolgozott ugyanazon a helyen azonos napokon, de olykor eltérő munkarendben. Minden befogadóhelyen kifejezetten figyeltek arra, hogy diákjainkat bevezessék a mobilitási pályázatunk központi témájába, azaz az egészségmegőrző ételek készítési módját, a hulladékkezelést, az egészséges italok elkészítését, valamint a helyi termelők friss alapanyagainak fontosságát ismertették meg velük, sok esetben mélységeiben is. Tanulóink jól alkalmazkodtak új munkahelyi környezetükhöz, illetve munkatársaikhoz, valamint megfeleltek a szakmai kihívásoknak, semmilyen fennakadás a munkavégzés során nem volt tapasztalható. Munkáltatóik elégedettek voltak és kifejezetten hasznosnak találták a diákjaink által nyújtott szorgos kezeket vendéglátó egységeikben.

Kirándulások: a közös szabadnapokon három eltérő jellegű kiránduláson vettek részt tanulóink. Érkezésünk után, az első hétvégén, autóbuszos túrára mentünk egy tengerpari városkába, ahol a Dingle distillery nevű whiskey és gin főzdébe tettünk látogatást idegenvezető segítségével. Ezt követően ellátogattunk Killarnybe, és megnéztünk egy híres, jól felszerelt szállodát, a Muckross Hotelt*****. A következő hétvégén szakmai jellegű kiránduláson vettek részt a tanulók: egy biogazdálkodást folytató farmot látogattunk meg (Gortbrack Organic Farm), ahol megkóstolták a teljesen természetes körülmények között termelt zöldségeket, és megismerkedtek a biológiailag tudatos gazdálkodás előnyeivel. Felhívták a figyelmet az iparosodó gazdálkodás óriási veszélyeire is. Végezetül Dublin belvárosában látogattunk meg több vendéglátó egységet, ahol egy előzetesen összeállított pontrendszer alapján osztályoztuk az a gazdálkodó egységekben megfigyelteket. Diákjaink rendkívüli érdeklődést mutattak mindegyik kirándulás alkalmával. A látottakat fényképezték és jegyzeteket készítettek, hogy az ott szerzett új ismereteiket később hasznosítani tudják tanulmányaik, valamint munkájuk során.

Összességében az írországi 24 napos szakképzési tanulók mobilitását rendkívül sikeresnek tartom, mind szakmai szempontból mind az idegen nyelv gyakorlása szempontjából, mivel rengeteget fejlődött a diákok szakmai- és idegen nyelvi kompetenciája és munkakultúrája. Továbbá a jól szervezett, körültekintő, alapos előkészítő munkának és kivitelezésnek köszönhetően mindkét fél maximális megelégedettséggel vált el egymástól és szívesen folytatnák az együttműködést a jövőben is. A külföldi mobilitás alatt megszerzett többlettudást, és a nemzetközi munkaerőpiacon alkalmazott egészségközpontú, környezetkímélő, a vendéglátás területén alkalmazott, jó gyakorlatokat, hazai környezetben kamatoztatják és terjesztik tanulóink a jövőben.

 

Ír diák mobilitás/Írországi gyakorlati helyek

Tanulói Segédletek:

Pincér tanulói segédlet


Szakács tanulói segédlet


Összefoglaló diák prezentáció


Í R O R S Z Á G
Oktatói mobilitás

Munkatársak Mobilitása/ Professionals’ Mobility Forgatókönyv (Tralee)/Programme

írországi Munkanapló

WORKSHEET/IRELAND

 

 

Szakképzési munkatársak beszámolója

Miskolci Szakképzési Centrum Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Erasmus+ KA1 mobilitási pályázat / 2018-1-HU01-KA102-047021

Írország, Tralee

Intézményünk 4 munkatársa 2019. április 1-6. között az Erasmus+ KA1 mobilitás keretében szakmai tanulmányúton vett részt az írországi Tralee városában. A CHEF címet viselő pályázat megvalósítása során ez alkalommal az egészség megőrzését és a környezet, illetve a jövő megóvását szem előtt tartó vendéglátást vizsgáltuk.

 

A mobilitási program keretén belül úgynevezett „job shadowing”-okon vettünk részt partneriskolánkban, az Institute of Technology, Tralee-ban (ITT), ahol a vendéglátást érintő legmodernebb trendeket vizsgáltuk az egészségtudatos ételkészítés, a környezet megóvását biztosító konyhai hulladékelvezetés és újrahasznosítás terén.

 

Ugyanitt részt vettünk a termelés területén szakács és cukrász workshop-okon, pincér modulzáró vizsga rendezvényen, ahol a szakképzési intézmények szerkezetét vizsgáltuk. Érdekes, szembetűnő különbségnek tartottuk a hazai szakmai kerettantervekkel összehasonlítva az ír szakmai képzést, miszerint a szakács tanulók a képzési idő egyharmadában pincér szakmai képzést kapnak, míg a pincérek ugyanilyen arányban szakács képzésen vesznek részt. Ez a módszer egymás munkájának a megismerése és megbecsülése szempontjából nagyon fontos.

 

Megfigyeltük, hogy a szakoktatók, szakmai tanárok nagy hangsúlyt fektetnek a stresszmentes és az empatikus, segítőkész oktatásra. Az elméleti és gyakorlati oktatás során is partnerként kezelik a tanítványokat, nyugodt, harmonikus légkört teremtenek. A diákok képesek önállóan dolgozni, munkaterületüket tisztán és rendezetten kezelik. A tanulók teljesítményének értékelése rendszeres és fejlesztő hatású. Mind a kiváló tárgyi feltételek, mind a tanárok felkészültsége azt célozza, hogy alkotó- és döntésképes szakemberek végezzenek az intézményekben.

 

Mind a szakképző intézményekben, mind a szolgáltatásokban azt tapasztaltuk, hogy előtérbe helyezik az egészségtudatos táplálkozást és a környezet védelmét. Újrahasznosított vagy a természetben lebomló anyagokat használnak a készételek csomagolásakor, és igyekeznek szinte mindenhol a konyhában használt olajat speciális eljárásokkal újraszűrni majd ismét felhasználni.

 

Szakmai utunk további részében a helyi termelők alapanyagait előnyben részesítő, úgynevezett „locavore” felfogást ismertük meg mélységeiben a „Just Cooking” főzőiskola egyestés, demonstrációval egybekötött főzőtanfolyamán. A főzőesten Mark Doe díjnyertes séf instrukciói alapján, vele szinkronban készítettünk el egy hagyományos, 3 fogásból álló ír ételsort, és sütöttünk „soda bread”-et. Ezt követően a Cork városában található English Market piac kínálatait végignézve megértettük a „Good Mood Food” elmélet lényegét, miszerint „ha egészségesen eszel, egészséges leszel”.

 

Alkalmunk nyílt az ITT főiskolával 2020 januárjában egybeolvadó, Cork-ban található, Institute of Technology-t (CIT) is meglátogatni, ahol megfigyelhettük az élelmiszerek nyomon követésének folyamatát, mely már a nyersanyag kiválasztásával kezdődik, és jó gyakorlatot alakít ki a tanulóban, mivel a HACCP dokumentumokat ők vezetik és használják mindvégig "az ajtótól az asztalig". Minden - a beszállított alapanyagtól a késztermék előállításáig - pontosan beazonosítható, hiszen ezek a tényezők az élelmiszerek eltarthatósága miatt kiemelt fontosságúak.

 

A termelőhelyiségekben fokozottan ügyelnek a tisztaságra és a személyi higiéniára mind az oktatók, mind a tanulók, amelyet rendszeresen ellenőriznek is. Az elkészített ételeket értékesítik, az esetlegesen megmaradó készételeket szervezetten gyűjtik össze a rászorulóknak. Mivel nagy hangsúlyt fektetnek a környezetszennyezés elkerülésére, mindent lebomló, környezetkímélő csomagolásba tesznek és felcímkézik azt. Méltán nyerte el a "Green Hospitality Award" címet a CIT.

 

Az említett programokon kívül részt vettünk egy tematikus vacsoraesten, ami az elsőéveseknek egy vizsgavacsora volt. A vizsgázók együtt szervezték meg a teljes rendezvényt, közösen találták ki a terítést a dekorációkkal, az étlapot és az itallapot, együtt főzték meg a fogásokat és szervírozták azokat a vendégeknek.

 

A mobilitási program utolsó állomása Dublin volt, ahol elsődleges célunk a Guinnes Sőrfőzde felkeresése volt. A 7 szintes bemutató alkalmával megismerkedhettünk az ír sör gyártástechnológiájával, az ahhoz tartozó marketing tevékenységgel, és meg is kóstolhattuk a népszerű italt.

 

Összegezve a 6 nap tapasztalatait megállapíthatjuk, hogy rendkívüli szakmai élményeket szerezhettünk Írországban, ahol megismertük az egészségközpontú gasztronómiát, a környezetmegóvó vendéglátás alapelveit, és az írek nemzeti értékeit. A látottakat mindenképp adaptálni fogjuk intézményünkben a helyi sajátosságoknak megfelelően.

 

 

                                                      Részvevők:

                                                      Szabóné Trum Tünde tagintézmény-vezető

                                                      Nagy Tamásné tagintézményvezető-helyettes

                                                      Kissné Szigetvári Barbara nemzetközi koordinátor                                                                                            Monoki László szakmai - elméleti oktató

2019. április 10.


 

 

Szakképzési munkatársak és tanulók mobilitása Írországban.

Éves összefoglaló

Irány németország >>>